Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies. Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.Ok
  • STRONA GŁÓWNA
  • OFERTA
  • BLOG
  • KONTAKT
Happy Eco logo kolor bez tła

ZADZWOŃ | +48 570 500 121

pn – pt: 8.00 – 17.00
sob: 8.00 – 13.00

Menu
  • STRONA GŁÓWNA
  • OFERTA
  • BLOG
  • KONTAKT
ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Bataty, ziemniaki i inne cudaki

Pewnie nie raz spotkaliście się z opinią, że ziemniaki tuczą, powodują oponkę na brzuchu, nie mają wartości odżywczych i inne nieprawdziwe informacje. Otóż, to nie ziemniaki tuczą, ale tłuste sosy, którymi owe ziemniaki polewamy lub wręcz zalewamy. Tuczą nas oczywiście frytki, placki ziemniaczane, chipsy i inne produkty ziemniaczane smażone na głębokim tłuszczu. Tak naprawdę, same ziemniaki to warzywa lekkostrawne, niskokaloryczne i bogate w wiele składników odżywczych.

Ziemniaki to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych, które dają energię dla organizmu. W połączeniu z białkiem, warzywami i niewielką ilością tłuszczu tworzą dobrze zbilansowany posiłek. Ziemniaki to jedno z ważniejszych źródeł potasu w naszej diecie. Ma on za zadanie obniżanie ciśnienia tętniczego, odkwasza organizm oraz uczestniczy w wielu procesach życiowych. Ziemniaki zawierają także duże ilości witaminy C. Pamiętajmy jednak, że witamina C jest wrażliwa na działanie wysokich temperatur i w dodatku rozpuszcza się w wodzie. Z tego właśnie powodu najlepiej jest gotować ziemniaki w mundurkach, na parze lub wrzucać je bezpośrednio do wrzątku a nie do zimnej wody. Polecam także pieczenie ziemniaków w piekarniku, przez co uchowa się większość witamin. Dodatkowo w ziemniakach znajdziemy także spore ilości wapnia, magnezu, witamin z grupy B, fosforu, molibdenu, chromu, miedzi i selenu.

Ostatnio coraz bardziej popularne stają się bataty, czyli tak zwane słodkie ziemniaki. Pochodzą one z Ameryki Południowej, a do Europy trafiły w XV wieku za sprawą wypraw Krzysztofa Kolumba. Są one podłużne i mają kolor pomarańczowy, różowy albo czerwony. W smaku natomiast nieco przypominają marchewkę. Bataty, podobnie jak ziemniaki, mają spore ilość błonnika pokarmowego, węglowodanów złożonych. To, co je wyróżnia, to duża zawartość beta-karotenu, czyli prowitaminy A oraz antocyjanów. Warto wprowadzić ten produkt do naszej kuchni, szczególnie jeśli mamy kłopoty ze wzrokiem, problemy skórne oraz jesteśmy zagrożeni nowotworami. Bataty są bardzo ciekawym i zdrowym produktem, który na pewno ożywi niejedną polską kuchnię!

Odmian ziemniaków jest bardzo dużo na rynku. Nieraz można spotkać ziemniaki czerwone. Jest to taka odmiana, która także jest bogatsza w beta-karoten niż tradycyjny żółty ziemniak. Oprócz tego możemy wyróżnić wiele rodzajów ziemniaków, od suchych sałatkowych po te bardziej mokre.

Także pamiętajmy, że ziemniaków nie powinniśmy unikać, ale stosując je zamiennie z kaszami, brązowym ryżem, ciemnymi makaronami możemy po nie bez obaw sięgać. Oczywiście, jak zawsze, z umiarem!

Katarzyna Maciejewska
Dietetyk / Edukator Żywieniowy

Tags bataty, warzywa, ziemniaki
Share Post
Previous
Kasza gryczana ze słonecznikiem i groszkiem
Next
Zapiekanka z zielonego grochu

Leave a reply Anuluj pisanie odpowiedzi

Szukaj

Kategorie

  • DIETETYK RADZI
  • SPRAWDZONE PRZEPISY
  • ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Tagi

amarantus awokado bakłażan bataty bazylia bezglutenowe borówki brokuł brzoskwinie buraki ciasta i desery ciecierzyca cukinia dynia fasolka szparagowa grill gruszki jabłka kabaczek kalafior kasze kiełki kokos kolacja maliny marchew mięsne morele naleśniki i placki nasiona nektarynki nowalijki obiad odporność orzechy owoce papryka pasty pomidory przekąski przyprawy ryż sałatki ser sos strączki słodzidła truskawki warzywa wegańskie wegetariańskie zboża zdrowa dieta ziemniaki zioła zupy śniadanie święta

Najnowsze artykuły z naszego bloga

DIETETYK RADZI
Read more

O nowalijkach słów kilka

Gdy widzimy w sklepach czy na straganach piękne pomidorki, ogórki, rzodkiewki, sałaty, szczypiorek, truskawki czy rabarbar od razu z uśmiechem... czytaj dalej...
SPRAWDZONE PRZEPISY
Read more

Zapiekanka z zielonego grochu

Składniki: 1 opakowanie zielonego grochu suchego (ok. 400g) 3 cebule ¼ szklanki oliwy z oliwek 1kg ziemniaków lubczyk majeranek sól... czytaj dalej...
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Read more

Bataty, ziemniaki i inne cudaki

Pewnie nie raz spotkaliście się z opinią, że ziemniaki tuczą, powodują oponkę na brzuchu, nie mają wartości odżywczych i inne... czytaj dalej...
SPRAWDZONE PRZEPISY
Read more

Kasza gryczana ze słonecznikiem i groszkiem

Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika 2 szklanki kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej) 2 cebule 150g mrożonego groszku masło klarowane 1... czytaj dalej...
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Read more

Kasze – te nasze i te egzotyczne

Z kaszą jest tak, że albo się ją lubi albo nie. Nie można jej trochę lubić, a trochę nie lubić.... czytaj dalej...
SPRAWDZONE PRZEPISY
Read more

Kolorowa sałatka zimowa

Składniki: w dowolnych proporcjach: sałata ziemniaki pasternak lub korzeń pietruszki bataty buraki sól i przyprawy ziołowe np. tymianek, przyprawa do... czytaj dalej...

HappyECO

ul. Broniewskiego 4
85-316 Bydgoszcz

Kontakt

tel: +48 570 500 121
e-mail: sklepblonie@happyeco.pl
www.facebook.com/happyecobydgoszcz

Sklep czynny

pn - pt | 8.00 - 17.00
sob | 8.00 - 13.00

© copyright 2017 happyeco

facebook-icon
happyECO